Jdi na obsah Jdi na menu
 


Diastáza

Nejčastější otázky na téma poporodní diastáza.

article preview

zaznam-cele-obrazovky-04.12.2018-161333.jpg

Co je diastáza?

Diastáza je rozestup přímého břišního svalu viz. obrázek vlevo. My budeme diastázu řešit především v souvislosti s těhotenstvím, avšak trpět jí mohou i novorozenci, lidé se špatným držením těla, nadváhou nebo sportovci, kteří tento sval přetěžují nevhodným cvičením.

Proč diastázou trpí mnoho maminek po porodu?

Aby se miminko do bříška ženy lidově řečeno vešlo, prochází tělo mnohými změnami. Přímý břišní sval se rozestupuje, často se mění poloha žeber (otvírají se) a pánev překlápí do vysazení. V ideálním případě by se vše mohlo spravit do cca 12ti týdnů po porodu (je to však individuální a někdy chce vyčkat delší dobu). Stává se ale také, že se rozestup nestáhne. Ženě zůstává bříško a často se přidávají bolesti v oblasti beder. Pokud se diastáza neřeší, mohou bolesti zad vygradovat až do výhřezu plotýnky a navíc se maminka vystavuje velkému riziku vzniku kýly. Další důvod k řešení diastázy je pro ženy určitě estetická stránka. Mnoho z nich ještě pět let po porodu čelí otázkám, zda nejsou těhotné. 

Co s diastázou dělat?

diastaza-nevhodne-cviceni.pngUrčitě cvičit. Velký problém je ale v neinformovanosti maminek. Často se setkávám s tím, že mi cvičenky říkají, že jim lékař doporučil cvičení, avšak bez konkrétního návodu. Ony pak začnou hledat cvičení zaměřené na posilování břicha nebo dokonce plnit nesmyslné výzvy na internetu, kdy se 30 dní snaží zpevňovat CORE pozicí prkna. Cvičení je rozhodně nejlepším možným řešením diastázy, avšak zároveň velkou hrozbou, pokud není vedené dobře. Jestliže se pustíme do posilování onoho přímého břišního svalu, dojde k zafixování diastázy a celý stav se pouze zhorší. Na obrázcích níže ukazuji poměrně časté cviky, se kterými se setkávám na skupinových lekcích či v internetových výzvách a rozhodně bych je nedoporučila maminkám s diastázou, které se cvičením začínají. Zejména jakékoliv zvedání obou nohou v leže na zádech a tzv. zkracovačky (zvedání hlavy a hrudníku v leže na zádech) jsou naprosto nevhodné. Samozřejmě po určité době tréninku se i do těchto pozicí může žena s diastázou dostat. Vždy však s perfektním navedením.

Jaké lekce jsou vhodné pro ženu s diastázou?

Nejsem schopna říct, že je dobré pilates či jóga. Vždy totiž záleží, jak je lekce vedená. Určitě je nutné vybírat také podle cvičitele (zda je dostatečně kvalifikovaný) a informovat jej o svém zdravotním problému. Každopádně by se mělo jednat o nějakou formu zdravotního cvičení. Módní trendy jako jsou zumba, cvičení maminek v šátku a podobně jsou spíše zábavou, než funkčními programy na nápravu břicha po porodu. Hlavní je řešit tělo jako celek, neposilovat pouze odděleně pánevní dno či břišní svaly, ale zapojit do funkce bránici, uvolňovat stažené svaly a fascie, které nás táhnou do špatného držení těla atd.

Když budu chodit cvičit, diastáza zmizí?

Pokud nějaký trenér slibuje stažení diastázy do dvou měsíců při frekvenci cvičení 1-2 týdně, tak nemluví pravdu nebo neví, o čem mluví. Na diastáze je potřeba pracovat ideálně denně, avšak i přesto se rozestup přímého břišního svalu často úplně nestáhne. Důležité je, že žena s diastázou může cvičením docílit plochého a funkčního bříška prací hlubokých svalů břicha.

Má tedy smysl chodit jednou týdně cvičit? Zpětná vazba ze strany mých cvičenek je, že diastázu tímto nevyřešily, ale cítí zlepšení stavu. Avšak tyto ženy také dodávají, že si několikrát za den vzpomenou na správné držení těla, které se na lekcích učíme. Já už toto považuji za lehké každodenní cvičení smiley

Diastáza se dá řešit také operativně, ale tím se vyřeší rozestup, avšak nefunkčnost středu těla často zůstává i po operaci. Navíc svaly jsou každou operací traumatizovány a práce s nimi je pak složitější. Operaci jsem zatím žádné klientce nedoporučila.

Jak poznám, zda mám diastázu nebo jen povolené břišní svaly?

Rozestup břišních svalů se dá nahmatat. Nejlépe v leže na zádech, když zvedneme nohy, hlavu nebo obojí viz. a snažíme se dostat prsty mezi svaly v oblasti nad pupíkem a pod pupíkem (někdy je diastáza více v dolní části břicha, jindy nad pupíkem). Pokud se prsty nedostaneme mezi svaly, pravděpodobně diastázu nemáme (když si nejsme jistí, měl by to určit odborník) a pokud ano, tak je opět dobré konzultovat stav s nějakým odborníkem a začít cvičit. Spoustu návodů najdete na youtube, když zadáte "diastáza jak poznat". Pokud jde ale „jen“ o povolené svaly, taktéž je potřeba trénink upravit s ohledem na proběhlé těhotenství.

na dotazy odpovídala: Lenka Doležalová